Autokosten

Nu autorijden alsmaar duurder wordt is besparen op autokosten steeds meer een noodzaak aan het worden. Brandstofprijzen stijgen, reiskostenvergoedingen worden verlaagd, forensentaks komt eraan, de auto is en blijft de melkkoe van de regering. Hier op crisismoe.nl willen we je helpen te besparen op je autokosten.

In 2004 kostte een liter euro-95 €1,16. Nu is september 2012 kost diezelfde liter €1,88. Een stijging van €0,72. Dus de afgelopen 8 jaar is de prijs van een liter benzine 62% gestegen. Gemiddeld rijden we allemaal zo’n 15.000 km per jaar. Stel dat je auto 1:12 gemiddeld rijdt, dan koop je 1250 liter benzine per jaar. Je gooit dus €2.350 per jaar in je tank.

Daarnaast is ook de wegenbelasting, of motorrijtuigenbelasting  fors toegenomen. Voor een auto van 1100 kg betaal je ongeveer 512 euro per jaar.

Ook verzekeren van je auto wordt elk jaar duurder door het toenemend risico voor de verzekeraars. Zeker als je een jonge, beginnende rijder bent kan het verzekeren van je auto al snel 50 tot 100 euro per maand kosten.

Als je dan je verzekering, wegenbelasting en brandstof betaald hebt, is er ook nog de kostenpost onderhoud. Vooral bij de wat oudere auto’s is dit een bedrag wat je niet moet onderschatten.

Zoals gezegd, willen wij van crisismoe.nl je helpen te besparen op autokosten. Het verlagen van je wegenbelasting lukt alleen door een andere, lichtere auto te kopen. De overige kosten, brandstof, verzekeren en onderhoud zijn wel besparingen op te realiseren.

Juiste bandenspanning:
Door regelmatig je bandenspanning te controleren kun je besparen op brandstofkosten. Rijden met te lage bandenspanning verhoogt je brandstofverbruik met 3 tot 5%. In ons rekenvoorbeeld zou dat dus ruim €100 per jaar kosten. Tevens slijten je banden sneller als de spanning te laag is. Ook de langere levensduur van je banden levert dus besparing op.

Onderhoud bij een universeel garagebedrijf: Je kunt voor onderhoud naar de dealer. Je kunt ook een goed universeel garagebedrijf opzoeken. Daar worden dezelfde materialen gebruikt door dezelfde vakkundige mensen. Soms is voor de garantie onderhoud bij de dealer noodzakelijk, maar auto’s ouder dan een jaar of 3 zijn goedkoper uit bij de universele garages.

Zelf je onderhoud uitvoeren :
Als je een beetje handig bent is veel onderhoud aan je auto zelf uit te voeren. Op internet is veel informatie te vinden over bijvoorbeeld het geven van een grote beurt, remblokken vervangen of je multisnaar vervangen. Let hierbij wel op veiligheid en milieu. Daarom kan je het beste aan je auto werken in een DoeHetZelf garage. Kijk hier voor alle Doe Het Zelf Garages in Nederland.

Verminder gewicht:
100 Kilo aan extra gewicht in een gemiddelde auto zorgt voor zo’n 7% hoger brandstofverbruik. Een hele goede reden waarom je je schoonmoeder dus niet mee kan nemen. Dee kofferbak van je auto is geen verlengstuk ban je schuur, ruim deze dus regelmatig op en neem geen overbodige zaken mee.

Gebruik je airco verstandig: 
Een airco zorgt voor 5% tot 8% meer brandstofverbruik. Gebruik deze dus met mate. Als de auto lange tijd in de zon heeft gestaan, open dan voor het wegrijden even alle ramen om zodoende snel zoveel mogelijk warme lucht uit je auto weg te laten stromen.Schakel daarna pas de airco aan. Laat de airco ook niet maximaal koelen. Enkele graden onder de buitentemperatuur is meestal al voldoende.

Verstoor de stroomlijn van je auto niet:
Verwijder alles op je auto wat er niet op hoort als je het niet gebruikt. Dakdragers, skikoffer of fietsendrager zijn zaken die de stroomlijn van je auto benadelen. Ook rijden met open ramen, vooral op hogere snelheid, verhoogd je brandstofverbruik

Anticipeer tijdig op verkeer:
Kijk eens wat verder dan alleen de auto voor je. Het in beweging zetten of versnellen van je auto kost verreweg de meeste brandstof. Mijn eigen auto rijdt 1:10 gemiddeld. Tijdens optrekken stijgt het verbruik naar 1:3!!!Zo zie je op tijd dat bijvoorbeeld het stoplicht op rood staat en kan je voet alvast van het gas. Je hoeft dan niet te remmen en geen gas te geven voor het optrekken. Gevolg? Geen draaikolk in je brandstoftank en minder slijtage aan banden en remmen. En het kost je geen eens extra tijd.

Houd je aan de snelheid:
Een ontzettende inkopper maar wel 1 die werkt. Bij snelheden boven de 100 km/u neemt de luchtweerstand enorm toe. Afhankelijk van je auto kan het verbruik bij 100 km/u en 120 km/u 15 tot 30% toenemen. Een afstand van 200 km gereden bij 120 km/u kost je ongeveer 2 á 3 liter extra en levert je 20 minuten tijdswinst op. Op kortere stukken is je tijdswinst aanzienlijk kleiner.

Koop een auto op diesel of LPG
Als je in een auto op benzine meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een auto op diesel of LPG. Met bijvoorbeeld een diesel ligt je verbruik lager, houd je met een volle tank meer over aan de pomp en zijn de kosten voor onderhoud ook minder. Je betaalt dan wel weer meer wegenbelasting, kwestie van een kwartiertje rekenen en je weet het.

Zoek een tankstation met korting
Veel tankstations geven korting. Dit zijn vaak de onbemande stations. Je korting kan oplopen tot 10 cent per liter. Dat klinkt niet veel, maar op jaarbasis scheelt dit gemiddeld zo’n 150 euro. Daar kun je toch weer 2 keer van tanken.Tanken met korting

Neem een goedkopere autoverzekering
Het kan zijn dat je onnodig veel betaalt voor een autoverzekering. Vergelijk eens wat verzekeringen en bespaar tot honderden euro’s per jaar
.Autopremie te duur? Bereken hier uw korting

Bonustip: Stap eens op de fiets:
Een korte rit binnen de stad is op meerdere punten kostbaar. De koude start van je auto is een slijtageslag omdat alle bewegende delen draaien, zonder olie. Het kost enkele seconden voor de olie overal in je motorblok is om zijn smerende werking te kunnen uitvoeren. Zolang de motor niet op bedrijfstemperatuur is, is het brandstofverbruik hoger. En binnen de bebouwde kom ben je voortdurend bezig met stoppen en optrekken. Ook de stukken die je wel rijdt, rij je niet in de hoogste versnelling. Tijdens korte ritten binnen de stad kan je gemiddelde verbruik wel met 50% stijgen.