Gezin

Besparen op uitgaven binnen je gezin
Op deze pagina tips en adviezen om binnen je gezin te besparen op je uitgaven. Heb je zelf ook bespaartips die niet mogen ontbreken op onze site?

Mail ons dan!

Check je kassabon
Controleer goed de kassabon van de supermarkt, want men scant soms producten twee keer. Controleer ook of alle “bonus” producten ook als zodanig zijn aangeslagen.

Zeker nu nu de feestdagen er aan komen is het in de drukte snel gebeurt. Ga dan even naar de klantenservice en leg je probleem uit. Meestal is een correctie geen probleem.

Tip: P. Lutje

Weggooi invullijst Milieu Centraal

Goedkoopste? Jumbo, AH of C1000
Welke supermarkt is het goedkoopste? Dat blijft moeilijk want waar de ene de boter in de aanbieding heeft, heeft de ander de Coca Cola in de aanbieding.

Toch kun je op de site www.supers.nl een goed vergelijk maken.

Tussen de goedkoopste supermarkt en de duurste zit € 5,- verschil op een bedrag van € 50,-.

Toeslagen
Kijk op de site toeslagen.nl en bereken snel of je recht hebt op een toeslag voor je kind zoals kind gebonden budget of kinderopvang toeslag.

Goedkope recepten
Zelf je maaltijd maken is gezonder en goedkoper dan kant en klaar maaltijden.

Deze week Aardappelblokjes met spek, wortels en erwtjes uit de wok:

budgetkoken.be

Je eigen recept op onze site? Dat kan, mits deze voldoet aan de volgende criteria; goedkoop, gezond en snel klaar.

Tip: Speelgoed, uitjes en feestjes
Je kunt voor de feestdagen al vroeg in het jaar in de uitverkoop een deel van de Sinterklaas of Kerst kado’s kopen. Wanneer je de kinderen rond de feestdagen 1 kado laat uitkiezen heeft Sinterklaas de rest voor ze gekocht.

Een uitje kost vaak veel geld. De entree is duur en wat denk je van een ijsje en een broodje? Neem dus een rugzak mee met drinken en broodjes. De entree kaartjes kun je gedurende het jaar ook vaak via een spaarsysteem bij elkaar sparen. Of kijk eens op onze site onder leuke uitjes.

Op internet zijn veel leuke kinderfeestjes te vinden. Blijf dichtbij (kun je op de fiets) en eet gewoon thuis. Een ijsje bij de Mac Donalds onderweg is ook spannend en lekker!

Heb je een leuk idee voor een kinderfeestje? Laat het ons weten!

Koken
Wanneer je (beiden binnen het gezin) werkt ren je na je werk snel even naar de supermarkt, haalt snel wat boodschappen en haast je naar huis: koken!

Dit is funest voor je uitgaven patroon daar je dan meestal ongemerkt voor duurdere (maar wel makkelijke) producten kiest.

Maak dus regelmatig van een maaltijd waarvan je de producten bewust goedkoop gekocht hebt (verse groenten b.v.) een grotere hoeveelheid en vries wat je overhoud in. Gebruik hiervoor speciale diepvriesbakjes en vergeet niet te vermelden wanneer je de maaltijd in de diepvries hebt gelegd.

Wat je over hebt van b.v. macaroni of de chinees hoef je niet weg te gooien maar kun je voor een 1 persoons maaltijd nog upgraden met een gebakken ei of sate.

Tip: Consuminderen
Maak van de tips op deze site een manier van leven in je gezin. Wanneer je de tips binnen je gezin doorvoert kun je veel geld besparen en daarbij ook je kinderen meer bewust maken van wat alles kost. En van alles iets minder is in het geheel een grote hoeveelheid.

Tip: Korting, abonnementen

Wanneer je graag leest is het goedkoper lid te worden van de bibliotheek. Je hoeft dan geen boeken meer te kopen wat je zomaar € 500 – € 600 per jaar kan schelen.

Maar ook een kortingspas van je gemeente geeft leuke voordelen. Vraag er naar bij je gemeente.

Tip: Telefoon, TV en internet
Neem een aanbieder voor telefoon, TV en internet. De meeste aanbieders hebben leuke combi aanbiedingen. Vergelijk wel de voorwaarden en MB snelheden want daar zit nog wel eens verschil in.

Check regelmatig of je mobiele abonnement wel bij je belgedrag past. Sms je veel dan betaal je veel meer voor deze sms-jes als je buiten je bundel komt. Of stap over op WhatsApp.

Omdat je iedere twee jaar een nieuw toestel krijgt, wanneer je een nieuw abonnement afsluit, liggen er bij de meeste mensen meerdere ongebruikte mobieltjes in de kast. Deze kun je verkopen en leveren soms verrassende bedragen op. Zo brengt een I-Phone 3GS tot wel € 300 op.

 


Tip: Belasting
Ook op je belastingaangifte kun je geld besparen. Er zijn namelijk verschillende aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Zo hoef je minder belasting te betalen of krijg je zelfs geld terug. Bovendien regelt de Belastingdienst de betaling van verschillende toeslagen en ook hier kun je je voordeel mee doen.

Heb je één of meerdere kinderen jonger dan 30 jaar en draag je bij aan de kosten voor hun levensonderhoud? Maak bij je belastingaangifte dan gebruik van de aftrekpost ‘Levensonderhoud kinderen jonger dan 30 jaar’. Door deze aftrekpost te benutten kun je ook geld besparen.

Onder levensonderhoud verstaat men kleding en voeding. Om deze aftrekpost, die interessant kan zijn voor bijvoorbeeld gescheiden ouders, op te kunnen voeren, moet wel aan strikte voorwaarden zijn voldaan. Kijk hiervoor op de site van de belastingdienst.

Nieuw matras?
Je matras is belangrijk voor je nachtrust dus dan wil je wel dat je matras schoon en fris is. Maar een nieuwe kopen is duur en als het matras verder nog goed is, is het zonde van je geld. Maar hoe pak je dit dan aan?

Ferry Jansen uit Nijmegen kwam met de tip om je matras(sen) te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit kan aan huis en kost bijvoorbeeld voor een 2-persoons matras € 60,-.

Matrassen reinigen

Groot gezin

Heb je een groot gezin? Kijk dan eens op de site van grootgezin.nl voor veel handige tips!

Stelling van Rob Steendam:

Kinderen zijn een verliesgevende verrijking van je leven!

Op deze site veel bespaartips en adviezen om te besparen op vervoer, voedsel, kleding maar ook aanbiedingen en informatie voor grote gezinnen.

Tip: De boodschappen
Boodschappen beslaan een groot deel van je budget. Daar kun je dus zonder veel moeite leuk op besparen:

•Beslis thuis welke boodschappen echt nodig zijn en welke producten bij een supermarkt bij jou in de buurt in de aanbieding zijn en zet ze op je boodschappenlijstje. Op deze manier doe je minder impuls aankopen.

•Koop een extra aantal producten (zoals bijvoorbeeld toiletpapier of schoonmaakmiddel) als het product die week in de aanbieding is. Doe dit natuurlijk alleen maar als de houdbaarheid van het product dat toe laat en ga niet meer van het product gebruiken omdat je het op voorraad hebt.

•Vergelijk stuk/kilo prijzen op het schap. Meestal is de groot verpakking van een product veel voordeliger en krijg je voor hetzelfde geld meer.

•Stel een aankoop van een product uit als je het niet hard nodig hebt. De kans is namelijk groot dat het product volgende week in de aanbieding is bij een van de supermarkten bij jou in de buurt.

•Controleer de kassabon zodat je geen korting misloopt. Soms zijn de kortingen nog niet in het systeem verwerkt of heeft de kassiere een product niet goed gescanned (of te vaak).
•Houd je aan je boodschappenlijstje!
•Koop de producten uit de onderste schappen, deze zijn vaak goedkoper dan de producten die op ooghoogte staan.
•Ga winkelen met een volle maag, anders neem je te veel lekkers mee.
•Als er een goedkoop merk uit het assortiment wordt gehaald, klaag daar dan over bij de supermarkt. Zo zijn bij Albert Heijn de Euroshopper producten ook weer teruggekomen.
•Probeer niet al te vaak naar de supermarkt te gaan. Zorg dat je van tevoren weet wat je gaat kopen. Als je bijna dagelijks de supermarkt bezoekt is het natuurlijk verleidelijk om meer mee te nemen dan de bedoeling is.
•Gooi geen eten weg. Controleer zelf regelmatig de houdbaarheidsdatum van producten die je in huis hebt en consumeer ze tijdig.
•Koop huismerken in plaats van A-merken. Wees bewust van de invloed van reclame en probeer zelf of de kwaliteit van een huismerk je bevalt. Bij Lidl en Aldi zijn bijvoorbeeld geen A-merken te koop.
•Doe alleen boodschappen als het nodig is en maak eerst oude voorraden op.
•Doe boodschappen zonder kinderen. De verleiding om extra producten te kopen is dan kleiner. Let op de mogelijke (extra) korting op producten die houdbaarheidsdatum naderen. Vaak krijg je een leuke korting op producten die de “tenminste houdbaar tot” datum naderen. Als je van tevoren weet dat je het product op korte termijn gaat consumeren, dan is het verstandig in te gaan op deze aanbiedingen. Het product is nog prima en je bespaart er veel mee. Ga als het kan lopend of met de fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto. Dit bespaart je ongemerkt veel benzine.
•Neem je eigen boodschappentas of boodschappenkrat mee naar de supermarkt. Dan hoef je geen tas in de supermarkt te kopen.
Bron: bespaartest.yenom.nl