Plan van Aanpak

Plan van aanpak
Met de tips op onze site kun je voor jezelf per onderwerp bekijken waarop je kunt (en wilt) besparen.

Bekijk voor jezelf serieus en eerlijk je financiele status. Wanneer je b.v. werkloos bent geraakt is het goed om zoveel mogelijk bespaarpunten op te pakken.

 

Stap 1: Adminsitratie
Belangrijk is om te beginnen met het opruimen en ordenen van je administratie.

Gebruik hiervoor ordners en maak gebruik van tabbladen. Maak per onderwerp een apart tabblad zodat je snel belangrijke formulieren kunt opzoeken (zie ook de instructievideo).

Ook post van de gemeente, salarisbrieven, overheid of waterschap stopt u in de ordners. Laat de post niet slingeren en ruim het direct op.

Elke bank heeft tegenwoordig de mogelijkheid tot internet bankieren. Maak hier altijd gebruik van.

Stap 2: Overzichten maken
Wanneer je stap 1 hebt uitgevoerd (je administratie is op orde en je kunt je bankafschriften inzien (online of op papier) dan is het tijd om inzichtelijk te maken waar je op kunt bezuinigen. Je kunt hiervoor het beste in Excel een overzicht maken.

Schrijf eerst je inkomsten op (salaris, toeslagen, uitkeringen e.d). Daaronder zet je alle vaste lasten als huur, hypotheek, gemeentelijke lasten, verzekeringen, energie/water en tv/internet.

Daaronder zet je alle andere kosten die je op je afschrift tegen komt zoals abonnementen, goede doelen, enz.


Stap 3: Besparen
Nu je klaar bent met je overzicht kun je per post bekijken waar je op kunt gaan besparen, schrappen of veranderen.

Er zullen posten zijn zoals huur en de hypotheek waar je niet direct op kunt bezuinigen. Op de posten verzekeringen, energie, telefoon, tv en internet valt zeker te besparen.

De overige posten zijn per persoon heel verschillend maar na het maken van een overzicht zul je merken dat je ongemerkt heel veel geld uit geeft aan zaken waarvan je dat niet eens meer wist zoals goede doelen, abonnementen en loterijen.

 

Stap 4: Posten vergelijken
Het is veel werk om alle posten tegen het licht te houden en bijvoorbeeld al je verzekeringen te vergelijken. Daar moet je echt even de tijd voor nemen.

Daarom is het prettig om met een overzicht aan de slag te gaan. Je kunt dan iedere keer een post aanpakken en vergelijken.

Stap 5: Veranderen
Na het vergelijken is het tijd om dingen te veranderen: de te dure verzekeringen kunnen de deur uit en de tweede auto kan worden verkocht. Wanneer je alle zaken hebt aangepakt en je de eerste positieve resultaten op je bankrekening ziet verschijnen is het tijd om jezelf te belonen.

Ga het bespaarde geld niet meteen verbrassen maar gun jezelf wel iets leuks!