Studenten

 Jongeren plannen uitgaven niet
Onder jongeren bestaan zeer verschillende niveaus van vaardigheid om met geld om te gaan. Zogenaamde Toekomstplanners en Regelaars onder de jongeren hebben financiële kennis en kunde ontwikkeld die bij Trendsetters en Levensgenieters zeer ver te zoeken zijn. Zo heeft slechts een kwart van de Trendsetters de geldzaken op orde tegen bijna 55% van de jongeren die zijn te kwalificeren als Toekomstplanners. Dit blijkt uit het onderzoek, ’MoneySkills‘ dat onder 1.166 jongeren is uitgevoerd. Het onderzoek is in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB )/http://www.wwjb.org/ uitgevoerd door Motivaction en in nauw overleg met het Nibud. Het is het eerste onderzoek in Nederland dat deze vaardigheden in kaart brengt.

 

Thea Hazel-Stals, directeur van de stichting: “Het Nibud/http://www.nibud.nl/ heeft gedefinieerd over welke competenties je moet beschikken om goed met geld om te kunnen gaan. Dit onderzoek meet hoe jongeren er anno 2011 voor staan op zeven financiële vaardigheden, de MoneySkills. Het blijkt dat er geldtypes zijn die het goed doen. Maar er zijn ook jongeren die echt onder ver onder de maat scoren. Wij hebben de vaardigheden van jongeren afgezet tegen onze geldtypes (MoneyMindsets) . Zo hebben de Trendsetter en de Levensgenieter nauwelijks overzicht over inkomsten en uitgaven. En kunnen ze verleidingen nauwelijks weerstaan. Jongeren die we echte Levensgenieters noemen zijn slechts in 7% van de gevallen in staat om te sparen en zich financieel te beheersen. De Toekomstplanners daarentegen, die scoren daar ruim 45%.”

Geen verschil in geslacht en opleidingsniveau
Uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschil is in de vaardigheden van jongens en meisjes als het om geld gaat. Ook het opleidingsniveau speelt vrijwel geen rol. Jongeren worden vanaf hun 19e levensjaar financieel vaardiger. Juist de periode daarvoor (16-18 jaar) hebben ze de grootste moeite en zijn ze het minst vaardig. De grootste verschillen in vaardigheid om met geld om te gaan, doen zich voor bij het op orde houden van geldzaken, het overzicht houden op en plannen van geldzaken en kennis van de rechten en plichten van werk en inkomen!

Meevaller? Direct uitgeven
42 Procent van de jongeren plant zijn uitgaven nooit van te voren. Dat betekent dat een groot deel van de jongeren uit de losse pols consumeert, ze zien wel waar het schip strandt. Bijna de helft van de jongeren kijkt niet vooruit! Slechts zes op de tien jongeren spaart. Voor vier van de tien jongeren is sparen dus niet of bijna niet aan de orde. Ongeveer een kwart (respectievelijk 22 en 27 procent) van de Trendsetters en Levensgenieters geeft bij een onverwachte financiële meevaller direct het hele bedrag weer uit. En als er gewerkt wordt, weet ruim een kwart van de jongeren (28 procent) niet precies op welk uurloon ze recht hebben.

Wat verder blijkt uit het onderzoek:

•Financiële meevallertjes worden door Levensgenieters (32%) meteen uitgegeven. Regelaars sparen (77%);
•Toekomstplanners sparen (77%), Levensgenieters nauwelijks (39%);
•Regelaars komen altijd uit met hun geld (82%), Levensgenieters vaak ook niet (51%) ;
•Toekomstplanners betalen altijd hun rekeningen op tijd (96%), Trendsetters willen dat nog wel eens vergeten (69%).
Bron: wwjb.org/http://www.wwjb.org/ en nibud.nl/http://www.nibud.nl/

 

Tips en advies
Gemiddelde schuld € 14.657

Volgens recente cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de gemiddelde studentenschuld sinds 2004 meer dan 80 procent gestegen; van € 7.939 naar € 14.657. Een lening kan je dus ruimte geven maar realiseer je goed dat een studie lening achteraf terug betaald moet worden. Leen dus niet meer dan je nodig hebt!

Ook voor jou als student valt het dus niet mee rond te komen. Je kamerhuur, energiekosten, boeken, uitgaan en collegegeld kosten handen vol geld.

Op deze pagina tref je bespaartips en adviezen aan waarmee je studententijd uiteindelijk (financieel gezien) positief kunt afsluiten (je studie moet je zelf doen).

Handig voor op de smartphone
Handig zijn de volgende apps voor op je smartphone;

Reclamefolder App

Appie App

Hoogvliet App

Boodschap App

Super shoppen App

Algemene tips

Hieronder tref je algemene tips aan waarmee je kunt besparen, geld verdienen of producten kunt winnen:

•Doe mee aan gratis wedstrijden, enquetes en prijsvragen. Google maar eens op prijsvraag!
•Koop huismerk bier (zie ook boodschappen tips).
•Verkoop je miskopen. Zonde, maar iedereen doet wel eens een miskoop. Zet ze op Marktplaats!
•Ideaal voor de slimme student; ga bijles geven! Informeer naar de mogelijkheden op middelbare scholen of zet een gratis advertentie in een plaatselijke krant.
•Kledingruil avond. Lekker met je vriendinnen kleding ruilen (moeten ze wel dezelfde maat hebben)!
•Internet spaarprogramma’s zoals Euroclics. Kijk hier voor een uitgebreide lijst van mailspaarprogramma’s

Bron: Villa Pecunia, ING/http://www.ing.nl/villapecunia/index.aspx

 


Boodschappen tips

1. Koop huis- of B-merken

Meestal staan de huismerken niet op ooghoogte omdat daar de dure A-merken al staan. Als je echter in het vervolg naar beneden kijkt zul je zien dat daar de huismerken staan die aanzienlijk goedkoper zijn dan de A-merken. Euroshopper echter zit daar weer onder en is nog goedkoper. De producten zijn net zo goed en wat smaak betreft is het een kwestie van uit proberen.

2. Boodschappenlijstje

Maak van te voren een boodschappenlijstje zodat je alleen dat koopt wat je echt nodig hebt. Laat je desondanks niet verleiden toch extra dingen te kopen.

3. De folders met aanbiedingen

Wekelijks krijg je vast veel folders in de bus. Haal daar de aanbiedingen uit die voor jou die week interessant zijn. Schrijf deze op je boodschappenlijst en vergeet de aanbiedingen die je niet nodig hebt.

4. Trek? Eerst eten en dan boodschappen doen

Zorg ervoor dat je nooit met (lekkere) trek de supermarkt in gaat. Dit voorkomt dat je in de supermarkt duurdere maaltijden of allerlei extraatjes koopt.

5. Boodschappenmandje of kar

Wanneer je alleen voor het avondeten boodschappen doet is het verstandig een mandje te nemen. Een kar nodigt toch weer uit tot het doen van meer boodschappen.

Huishoudboekje rekenhulp

Het huishoudboekje is een rekenhulp en kan je advies geven op het gebied van ziektekostenverzekeringen, mobiele abonnementen, bijbaantjes, internet en nog veel meer.

Vind uit hoe je je inkomsten kan maximaliseren en je uitgaven tot een minimum kan beperken.

Het enige wat je hoeft te doen is je inkomsten en uitgaven invullen. Het huishoudboekje rekent voor je uit waar je op kan besparen of hoe je je inkomsten kan vergroten.

Vul voor het beste advies je inkomsten en uitgaven zo goed mogelijk in.

bron: studenten.net

Kortingtips
1. Gratis

Er zijn diverse sites waar je leuke producten of bladen gratis kan krijgen. Vaak moet je wel je mailadres achterlaten. Wees dus selectief of gebruik een gratis mailadres zoals Hotmail.

2. Kortingscodes en lokale aanbieders

Op een webwinkel zie je bij het bestellen van een product meestal een kortingscode veld staan. Deze kortingscodes zijn vaak gratis beschikbaar op internet. Kijk dus eerst op een kortingscodesite voordat je een bestelling plaatst bij de webwinkel van je keuze.

Lokale aanbiedingen zijn in. Daarom zijn websites als Groupon en Groupdeal ook zo populair. Dit soort websites staan vol aanbiedingen bij jou in de buurt zoals een uit eten korting of misschien wel een kortingsactie bij je favoriete kapper.

3. Nieuwsbrieven

Heb je een webwinkel waar je vaker producten besteld? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Uitschrijven kan altijd weer.

4. Dagelijkse acties

Dagactie sites zijn websites die elke dag een product of dienst aanbieden tegen een leuke korting. Vaak zijn dit gadgets of elektronica. De korting kan oplopen tot 70%.

5. Vergelijk prijzen

Heb je een product gevonden op internet, blijkt deze elders nog goedkoper! Kijk dus eerst verder of je het product elders niet nog goedkoper kan kopen.

Alles op een rij = besparen
Het op een rij zetten van je vaste en variabele kosten is even werk, maar binnen een uur weet je exact waar je op kunt besparen.

Log in op je bank account en pak je overzichten erbij. Schrijf al je vaste en variabele kosten uit het bankoverzicht apart van elkaar op.

Ga per van je bankrekening afgeschreven post na of je erop kunt besparen. Wat betaal je aan je telefoon abonnement, zorgverzekering, reisverzekering of goede doelen? Schrap eerst alles waar je geen gebruik van maakt zoals bibliotheek, goede doelen e.d.

Daarna kun je posten waar je op kunt besparen aanpakken zoals je telefoon abonnement, abonnementen op bladen en je zorgverzekering.

Wanneer je dit met alle posten doet zul je zien dat je een hoop geld kunt besparen.