Vakantie


Vakantie (bespaar) tips
Op deze pagina algemene bespaartips, ook per vakantieland. Wanneer je zelf een goede tip hebt over een vakantieland dan horen wij dat graag!

Frankrijk
Vakantie Bespaartest Frankrijk

Met deze vakantie bespaartest voor Frankrijk, kun je berekenen hoeveel je kunt besparen op je vakantie boodschappen door slim inkopen te doen. Vul hieronder de gevraagde gegevens in en dan zullen je bespaarmogelijkheden berekend worden.

DOE DE TEST

Bron: Yenom.nl

Veerboot informatie
Op de site Veerbootinfo.nl kun je veel informatie over de veerboten in met name het Waddengebied vinden. Hadnig als u naar een van de Waddeneilanden op vakantie gaat.

foto: veerbootinfo.nl

Reisverzekering
Ga je langer dan drie weken op vakantie, ga je meerdere keren per jaar op vakantie of ga je buiten Europa op vakantie?

Dan is het afsluiten van een Doorlopende Reisverzekering vaak voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Je hoeft dan maar één keer poliskosten en administratiekosten te betalen. En daarbij komt dat de kosten voor een werelddekking veel lager zijn.

Vergelijk de reisverzekeringen voor je er een afsluit. Let goed op de voorwaarden en uitsluitingen.

Duitsland
Als je naar Duitsland op vakantie gaat, zul je waarschijnlijk ook wat levensmiddelen kopen in een supermarkt.

Duitse supermarkten hebben vooral op het gebied van versproducten in veel gevallen een groter aanbod dan diverse Nederlandse supermarkten. Ook staan Duitse ketens als Lidl en Aldi bekend om erg goedkope producten. Duitsland is derhalve voor veel producten goedkoper dan Nederland. De aanbiedingen, ook wel ‘Angebote’ geheten in Duitsland, zijn meestal een week geldig.

DOE DE TEST

Bron: Yenom.nl

Voicemail uit
Mobiel bellen vanuit en naar het buitenland kost je veel geld. Een sms kost je echter nagenoeg niks.

Zet daarom je voicemail uit en gebruik alleen nog de sms. Dit behoedt je voor extreme rekeningen van je telecomaanbieder wanneer je terug komt van vakantie.

Wintersport tip
Goedkoper met het hele gezin op wintersportvakantie kan door te kiezen voor het Massif du Sancy (Auvergne, midden Frankrijk). Een bij de Fransen zeer geliefd gebied, maar bij de meeste Nederlanders nog onbekend.

Op een kwartiertje rijden van de pistes van Super Besse worden door de tipgeefster comfortabele gites (vakantiewoningen) verhuurd welke van alle gemakken voorzien zijn.

Voor wintersportvakanties worden voor de gites geen hoogseizoen prijzen berekend maar middenseizoen prijzen. Zo wordt een wintersportvakantie nog aantrekkelijker!

www.maisonvanstijn.eu

Tip: Gerti van Stijn

Tolwegen en tunnels
Wanneer je op vakantie gaat met de auto neem dan de tijd en vermijdt tolwegen en tunnels. Dit bespaart je veel geld en het is nog rustgevender ook dan het gejakker op de snelweg.

Advies: rijden met een caravan
Gewichtsverhouding auto/caravan

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. Het is ook veiliger. Neem voor het leeggewicht van de caravan ongeveer driekwart van het leeggewicht van de auto. Na het inladen zal de gewichtsverhouding ongeveer gelijk blijven.

Beladen

Een goed beladen caravan betaalt zich uit in een stabielere wegligging. Waar let je op:

•leg zware spullen op de vloer, zo dicht mogelijk bij de as;
•stop alleen lichte spullen in de dakkasten;
•verdeel de bagage evenwichtig over de bankkasten;
•laat de watertanks niet onnodig gevuld;
•zet zware spullen onderweg vast, zodat ze niet kunnen verschuiven;
•stouw in een kop- of eindkeuken niet te zware spullen;
•laat de kogeldruk niet te hoog, maar ook niet te laag worden.
Koplampen van de auto

Met een volle kofferbak en het gewicht van de caravan op de trekhaak kan de verlichting van de auto te hoog staan. Wacht niet tot tegenliggers gaan seinen. Stel de koplampen tijdig bij.

Bandenspanning

Rij niet met te zachte banden. Dat geeft kans op een klapband. De minimale spanning van de caravanbanden is:

•Radiaal : 3,0 bar
•Radiaal (voor lichte bestelwagens): 4,0 tot 4,5 bar
Pomp ook de achterbanden van de auto op tot het maximum dat de fabrikant voor een volbeladen auto opgeeft.
Dit vanwege de bagage in de kofferbak en de kogeldruk van de caravan.

Steile hellingen

Gaat wegrijden op steile hellingen moeilijk? Een beproefde methode is om de caravan een stukje achteruit te rijden en iets te laten scharen. Vervolgens laat je de toerenteller tot ongeveer 3.000 toeren oplopen. Daarna snel de koppeling loslaten. De eerste meters spinnen de wielen. Niet fijn, maar je spaart wel de koppeling van de auto.
Het kan ook geen kwaad om de airco uit te zetten. Dat scheelt vermogen.

Afdalingen

Laat de snelheid van de auto-caravancombinatie hellingafwaarts niet te hoog oplopen. De caravan kan dan gaan slingeren. Het beste is om tijdig terug te schakelen en zo nodig enkele keren krachtig te remmen.
Houd het rempedaal niet te lang vast. Anders lopen de remmen misschien warm. In het ergste geval kunt u dan niet meer remmen.

Slingeren

Gaat de caravan slingeren, verhoog dan nooit de snelheid. De enige remedie is krachtig remmen en gas loslaten. Zet de rit daarna met een lagere snelheid voort. Controleer bij de eerstvolgende parkeerplaats de bandenspanning, belading, kogeldruk en pas dat zo nodig aan.

Stabilisatorkoppeling

Een stabilisator dempt slingerneigingen van de caravan. Zo zorgt hij voor een extra stukje veiligheid. Of je zult merken dat je er een hebt, is de vraag. Bij combinaties die al vrij stabiel rijden merk je dat waarschijnlijk minder snel.
De stabilisator is overigens geen tovermiddel waarmee je aanhoudende problemen met het weggedrag oplost. Hij vermindert sterke slingerneigingen, maar neemt de oorzaak niet weg.

Controleer voor je wegrijdt:

•of de koppeling goed in de vergrendeling valt;
•of de handrembreekkabel goed vast zit;
•of de stekker goed is aangebracht;
•of de verlichting werkt;
•of de uitdraaisteunen zijn ingedraaid;
•of het neuswiel is opgetrokken;
•of de caravan van de handrem staat;
•of de koelkast goed is vergrendeld;
•of deuren, ramen en dakluiken dicht zijn;
•of de hulpspiegels goed vast zijn gemaakt