Werk en Studie

Eigen bedrijf beginnen

 
Het starten van een eigen bedrijf geeft je de ruimte om zelf beslissingen te nemen waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Heb je een goed plan of idee zet je plannen dan op papier en werk deze uit met onderstaand 10-stappenplan van de Kamer van Koophandel (KVK).

De KVK heeft een 10-stappenplan opgesteld waarmee je van idee tot eigen bedrijf alle belangrijke stappen doorloopt.

Kijk eens op: 10-stappenplan. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid informatie die je boven water moet krijgen; neem hier de tijd voor.

Wanneer je een eigen bedrijf start komt er veel op je af. Ook zaken die je misschien niet zo interessant vindt zoals de boekhouding. Toch moet je hiermee kunnen omgaan of iemand hebben die dit voor je verzorgt.

Bedrijf beginnen vanuit uitkering
Je hebt een uitkering van het UWV en wilt aan de slag?

Een eigen bedrijf kan dan een goede manier zijn om weer te gaan werken. In een eigen bedrijf richt je zelf je werkzaamheden in en stemt die af op je eigen mogelijkheden.

Wanneer je vanuit een uitkering start als zelfstandig ondernemer dan moet je aan het UWV en de Belastingdienst alle uren doorgeven die je aan je bedrijf besteedt. Dus niet alleen de uren waarin je in je eigen bedrijf werkt, maar ook de uren die je bijvoorbeeld besteedt aan je administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten.

UWV berekent op basis van je urenopgaven de hoogte van je uitkering. De Belastingdienst bekijkt op basis van je urenopgave of je in aanmerking komt voor een zelfstandigenaftrek. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen als je als zelfstandige meer dan 1.225 uren per jaar aan je eigen bedrijf hebt besteedt. Je geeft dit aan op je aangifte inkomstenbelasting.

Je urenopgaven aan het UWV en de Belastingdienst worden met elkaar vergeleken en mogen niet van elkaar verschillen. Als blijkt dat er verschillen zijn kan dat financiële gevolgen hebben. Bijv. dat je de te veel ontvangen uitkering moet terugbetalen. Of dat je de te weinig betaalde belasting alsnog moet betalen.

Meer info tref je aan op UWV/Eigen bedrijf

Bron: uwv.nl

Studeren naast je baan
Een studie volgen naast je baan is best een opgave maar het heeft ook voordelen;

•Je brengt je kennis meteen binnen bij het bedrijf waar je werkt
•Studie kosten zijn aftrekbaar van de belasting dus betaalbaar(der)
•Je werkgever is vaak bereidt een vergoeding te geven (let op: het deel van de vergoeding mag je niet opgeven aan de belastingdienst.
De meeste studenten die kiezen voor een studie naast een baan kiezen de deeltijd of duale versie.

Er zijn veel aanbieders van opleidingen in Nederland. Je kunt studeren via opleiders als LOI, NCOI of NTI maar ook via lokale hogescholen of de Open Universiteit.

Over het algemeen is studeren niet goedkoop en kost het veel tijd. Denk dus goed na welke studierichting je kiest.

Baan zoeken
Wanneer je een baan zoekt kun je dit via de vele vacaturesites proberen. Google eens op de functie die je zoekt en breidt het zoek profiel uit met een ruimer zoek gebied.

Laat echter ook via de social media mogelijkheden (Facebook, Twitter en Linkedin) weten dat je open staat voor een nieuwe baan. Je vrienden kunnen dan ook oren en ogen voor je open houden.

Je kunt ook overwegen een eigen bedrijf te beginnen. kijk hiervoor onder Bedrijf beginnen.

Je ervaringen delen? Mail ons dan: contact@crisismoe.nl