Zorg en Welzijn

Zorg tips en adviezen
Op deze pagina tref je tips en adviezen over de zorg. Heeft u zelf goede tips of adviezen? Geef ze dan door via e-mail en laat ook andere bezoekers ervan profiteren!

Wanneer je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering heb je nog maar even de tijd. Voor 1/1/2012 moet het geregeld zijn.

Klachtenformulier zorgverzekeraar
Klachtenformulier:

Heeft u een chronische aandoening en moet u voor een speciaal medicijn of hulpmiddel diep in de buidel tasten? Uw apotheek vindt het ook vervelend dat u moet (bij)betalen, maar moet het beleid uitvoeren.

De apotheek kan alleen maar declareren wat er in het basispakket zit.

Vraag dan dus een klachtenformulier aan bij uw zorgverzekering. Doe daar een goed onderbouwde brief bij. Vraag eventueel hulp aan iemand als u dat niet zelf goed kan. Stuur brief en klachtenformulier naar uw zorgverzekeraar.

Uw zorgverzekeraar zal uw klacht serieus bekijken. Er zijn gevallen bekend waarbij een patiënt na het versturen van een klachtenformulier toch een jaarlijkse vergoeding kreeg van € 1000,-.

Ga zelf dus actief aan de slag!

Tip: Esmeralda

Zorgtoeslag
Je kunt op toeslagen.nl uitrekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

Als je gevraagde gegevens invult krijg je direct antwoord.

In 2012 zal er wederom het e.e.a. wijzigen. Hou de site toeslagen.nl in de gaten!

Hoger eigen risico
De zorgverzekering kent een standaard eigen risico van € 170,- (2012: € 220,-).

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger eigen risico tegen een korting op de zorgpremie.

Voor verzekerden die nauwelijks kosten maken is dit een mogelijkheid om op de verzekeringspremie te besparen. In het geval je voor € 100,- extra eigen risico kiest, bespaar je ongeveer tussen de € 40,- en € 60,- per jaar (dit verschilt per verzekeraar en verzekerde).

Indien je wel hoge medische kosten moet maken, kost het je vanzelfsprekend geld; bij het uitblijven van kosten kun je geld besparen.

Het is aan jezelf om te bepalen of je hier gebruik van wil maken.

Zorgverzekering 2012
Al jaren wordt er minder vergoed vanuit het basispakket zorg. Dat betekent dat de ziektekosten elk jaar omhoog gaan. In 2011 werd bezuinigd op:

•De pil voor vrouwen vanaf 21 jaar;
•Hulpmiddelen zoals een looprekje, krukken en de rollator;
•De tandartskosten voor kinderen vanaf 18 jaar tot 22 jaar;
•De fysiotherapeut (de eerste 12 behandelingen zijn voor eigen rekening);
•Het voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen.
De zorgpremie gaat fors omhoog en dan vooral voor de hogere inkomens:

•Het inkomen waarover je zorgpremie betaalt gaat in 2012 omhoog van € 33.247 naar € 50.056 . Het is wel zo dat de premie omlaag gaat van 7,75% naar 7,1%.
•Voor de lagere inkomens is er voordeel door verlaging van het percentage.
De voorgenomen bezuinigingen op het basispakket ten opzichte van 2011 gaan nog verder:

•Er wordt nog 1 IVF behandeling vergoed.
•De eerste 15 behandelingen bij de fysiotherapeut zijn voor eigen rekening.
•De werelddekking zorg voor buiten de EU verdwijnt uit het basispakket.
•De eigen bijdrage GGZ gaat omhoog voor eerstelijns psycholoog naar € 275.
Voldoende redenen om de premies goed naast elkaar te leggen.

Collectief verzekeren
De eenvoudigste manier om te besparen op je ziektekostenverzekering is door te profiteren van collectiviteitskorting.

Verzekeraars hebben met veel ledenorganisaties en werkgevers afspraken gemaakt, waardoor leden/werknemers kunnen profiteren van kortingen op de zorgpolis; die kunnen oplopen tot wel 10 procent.

De meeste verzekeraars hebben afspraken met bijvoorbeeld sportbonden, vakbonden en belangenorganisaties maar ook met het MKB. Vraag er eens naar bij je werkgever.

Besparen op premie
Deze tip vraagt even wat tijd maar kan je wel premie besparen:

Ga voor jezelf goed na wat er verzekerd moet worden. In je gezin kunt je per persoon zo je pakket samenstellen en op zoek gaan naar een bijpassende zorgverzekering.

Om je heen kijken kan lonen.

Tussen de goedkoopste en duurste basis premies zit maar liefst tot € 20 verschil per maand.

Daar komt het verschil in de aanvullende verzekeringspakketten nog bij. De aanvullende dekkingen zijn echter moeilijker met elkaar te vergelijken. Verzekeraar A biedt een of twee aanvullende verzekeringen (tandarts apart bijv.) en de verzekeraar B kiest er voor om vijf verschillende pakketen aan te bieden.

Om deze pakketten met elkaar te kunnen vergelijken moet je ze naast elkaar leggen. Dit kun je het beste doen door offertes bij enkele verzekeraars aan te vragen.

Uit de aanvullende dekkingen kun je voor jezelf een selectie maken van wat je wel of niet belangrijk vind om te verzekeren. Door ook de premies mee te wegen kun je vervolgens een beslissing nemen voor een zorgverzekering.

Tandarts
Veel verzekerden sluiten bij de zorgverzekering ook een tandartsverzekering af.

Voor mensen met een goed gebit is dit vaak een zinloze uitgave immers wanneer je twee keer per jaar naar de tandarts gaat zonder dat er aanvullende ingrepen noodzakelijk zijn, kun je de kosten beter voor eigen rekening nemen.

Natuurlijk weet je vooraf niet of er aanvullende ingrepen noodzakelijk zijn. Voor deze mensen is de tandarts verzekering een te dure verzekering, omdat de echte grote kosten toch maar gedeeltelijk voor rekening van de zorgverzekeraar komen.

De meeste tandartsdekkingen kennen namelijk een maximale vergoeding. In het geval er dus toch een ingreep noodzakelijk is, moet je de kosten toch al voor een groot deel zelf gaan betalen.

Let er wel op dat je voor jezelf bepaald of je de extra kosten kunt dragen of dat je toch liever de tandartsverzekering toevoegd aan je zorgverzekering.