Nog niet Crisismoe?

De laatste maanden zijn we dood gegooid met de crisis. Negatieve berichten uit Griekenland, Spanje, Portugal en eigenlijk zo’n beetje heel Europa hebben de media verzadigd. ook de politieke verkiezingsstrijd stond bol van crisis en bezuinigingen. Daling van koopkracht, stijging van de BTW alsmaar stijgende brandstofprijzen.
Ja, we zitten inderdaad in een crisis. maar wat merken we daar nu eigenlijk van?

Zolang je op dit moment niet je huis moet verkopen of een baan hebt bij NedCar zal je misschien weinig merken van de crisis. Ook de aangekondigde BTW verhoging zal in eerste instantie nog niet zoveel gevolgen hebben. In de eerste plaats omdat veel detaillisten besloten hebben de BTW verhoging niet te zullen doorvoeren in de prijzen. Zij zullen dus 2% inleveren op hun winstmarge. Op lange termijn zal dit wel weer gevolgen hebben voor deze ondernemers, aangezien op veel artikelen er nu al niet veel winst te behalen valt en een verlaging van hun marge kan voor ondernemers die er toch al zwak voor staan het einde van hun bestaan betekenen. Ook een groot deel van onze uitgaven, de dagelijkse boodschappen, vallen nog steeds in het lage, onveranderde BTW tarief van 6%.
daarom zullen we het als eerste voelen in de brandstofprijzen. Een liter benzine van €1,88 zal na de verhoging €1,91 kosten. Bij een volle tank van 45 liter toch een stijging van €1,35. Nog meer reden om vooral te besparen op je brandstofkosten door het nieuwe rijden toe te passen of je auto wat vaker te laten staan.
Ook bier, wijn en sterke drank en tabak wordt duurder door de BTW verhoging. Stoppen met Roken???
In januari zal de prijs van sigaretten nog een keer stijgen door de nieuwe accijnsverhogingen. Een pakje van 19 stuks zal 35 cent duurder worden. Eén pakje per dag?  Gaat je €127 per jaar extra kosten. Stoppen of minderen met roken is nog nooit zo interessant geweest….
Bier zal 10% duurder worden en wijn zelfs 15%

De BTW verhoging moet de schatkist 3,9 miljard gaan opleveren op de begroting van 2013. Gemiddeld per persoon kost dit ons dus zo’n 240 euro per jaar. Door de BTW nu al per 1 oktober te verhogen, pakt het kabinet net nog even 1 miljard mee in 2012.
Als je nu de BTW verhoging nog net even voor wil zijn en je had toch al grote aankopen gepland, dan kan je voor 1 oktober nog wat besparen op de aankoop van een tv, koelkast, keuken of auto.

Hier op Crisismoe.nl blijven we je helpen om elke maand een paar euro’s over te houden.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.