Steeds meer wanbetalingen hypotheek

Hypotheeklasten zijn voor steeds meer woningeigenaren steeds moeilijker te betalen. Ruim 72.000 huiseigenaren hebben op dit moment moeite hun maandelijkse hypotheek kosten te betalen, een toename van het totale aantal van bijna 10.000 gevallen, sinds het begin van dit jaar. Dit blijkt uit de cijfers van jet BKR(buro krediet registratie) welke afgelopen vrijdag zijn gepubliceerd.

BKR verwacht dat het aantal huiseigenaren met ernstige betalingsproblemen op de hypotheek aan het eind van dit jaar uitkomt op ongeveer 76.000, een toename van dik 20 procent. BKR-directeur Peter van den Bosch maakt zich zorgen.
‘Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan voorafgegaan. Vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit’, aldus Bosch. Door de dalende huizenprijzen staan steeds meer huizen ‘onder water’. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheek, waardoor een restschuld overblijft bij verkoop van de woning.
De problemen met mensen die in de schulden zitten, nemen al jaren toe. De meeste betalingsachterstanden doen zich volgens Bosch voor bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars. Maar op deze betalingsachterstanden heeft BKR geen zicht. ‘BKR heeft nu slechts zicht op zo’n 20 procent van de betalingsachterstanden. Dat is te weinig’, aldus de directeur.
 
Incassokosten
De meeste betalingsachterstanden resulteren in een brief van het incassobureau. En zoals eerder genoemd is de hypotheek doorgaans de laatste kostenpost die niet of te laat betaald wordt. Waarschijnlijk is de stapel niet betaalde rekeningen op dat moment al niet meer te overzien. Zodra de rekening bij het incassobureau is terecht gekomen, stijgen de kosten nog verder en lijkt de situatie alleen nog maar¬†meer uitzichtloos te worden. Nu wordt het tijd actie te ondernemen. Hier op crisismoe willen wij jou helpen in de strijd tegen de incassobureau’s. Uiteraard zal je rekening betaald moeten worden, maar incassokosten kunnen over het algemeen lager of soms helemaal niet betaald worden.

 

Comments are closed.