Wat Kost

Om te kunnen besparen is het vooral belangrijk te weten wat alles nu kost. Pas als je je kosten in kaart hebt gebracht, kun je inventariseren op welke posten er het meest en makkelijkst bespaard kan worden. Vooral regelmatig terugkerende kosten, zoals boodschappen, tanken, kosten voor gas water en licht, abonnementen, telefoon en internet zijn posten waarbij je met een kleine periodieke besparing op jaarbasis een aardig bedrag kunt besparen.

Vandaar dat wij op deze pagina een overzicht gaan maken wat alles nu eigenlijk kost.
Hoewel elke persoon of elk huishouden anders is willen we toch proberen een representatief beeld te geven. Alle getoonde kosten zijn slechts een indicatie, soms gebaseerd op onze eigen ervaringen, soms gegevens van het CBS en hopelijk ook ervaringen van bezoekers van deze site

Wat kost gas water en licht?

Crisismoe.nl is geen vergelijkingssite, dus om de laagste prijs voor gas water en licht te vinden, moet u even verder zoeken. Wij willen alleen een beeld geven van uw maandelijkse kosten. De prijs die hieronder vermeld staat is zomaar een prijs van zomaar een leverancier. wij hebben niet de hoogste of laagste prijs gezocht.

electriciteit per kWh = €0,21 (incl belasting)
gas per m3                   =€0,58
water per m3              =€0,97

Wat houdt dat nu eigenlijk in? Wat kost nu een electrisch apparaat? Eén kWh, of volledig kiloWattuur, betekent dat je 1 kiloWatt oftewel 1000 Watt verbruikt, gedurende één uur.


Op elk apparaat staat een label met het vermogen. Een apparaat van 500 watt, welke je precies 1 uur gebruikt, heeft 1/2 kWh gebruikt en heeft dus €0.11 gekost.

Als je met een waterkoker één liter water aan de kook brengt in ca 5 minuten en de koker heeft een vermogen van 2400 Watt heeft dit gekost:

1/12(5 minuten) x 2,4(2400 Watt = 2,4 kW) x €0,21 =€0.05(afgerond)
Een half uur onder de zonnebank, met 12 lampen van 100Watt kost:
1/2 x 1,2 x €0,21 = €0,11

 

Maar hoeveel verbruik is nu eigenlijk normaal? Dit is heel lastig te zeggen. Elke persoon en elk huishouden is anders. Hieronder een tabel van de NIBUD. Dit zijn de landelijke gemiddelden. Vergelijk je eigen verbruik hiermee en je weet of je meer of minder dan gemiddeld verbruikt.

Stroomverbruik naar grootte huishouden
Aantal personen 1 2 3 4 5
Gemiddeld gebruik in kWh per jaar 2405 3533 4114 4733 5337

Nibud peildatum 2011

Aan de hand van de eerder genoemde prijs kan je dus uitrekenen hoeveel een gezin gemiddeld betaald aan electriciteit.

Een huishouden van 4 personen is ca €933 per jaar of €78 per maand kwijt aan electra. Hier komt nog bij vastrecht, leveringskosten en de energieleverancier zal vast nog wel wat kunnen verzinnen…..

 

Wat is 1m3 water? Dat is ca 110 x je toilet doorspoelen, 4000 glazen water, 7 x je ligbad vol, 18 x 5 minuten douchen.